Ötszáz évvel ezelőtt, amikor az inkák kiterjesztették a birodalmukat az Andok felföldjei felett, hihetetlen úthálózatot fejlesztetek ki abból a célból, hogy biztosítsák hadseregek, az emberek és az áruk gyors és hatékony mozgását a hegyekben...

Dél-Amerika 6+1 gyöngyszem

Dél-Amerika 6+1 gyöngyszem  

Argentína
Indulások: 2020.02.28-tól
Időpontok: 1 db

Leírás:

Tervezett program:

1. nap: Budapest - Rio de Janeiro (Brazília)

Elrepülés átszállással Budapestről Brazíliába, Rio de Janeiroba. Esti érkezést követően transzfer a szállodába. Szállás a Copacabanán.

 

2. nap: Rio de Janeiro - Cukorsüveghegy - Corcovado

Reggeli után a Rio jelképének számító Cukorsüveghegy meglátogatása. Ez Rio egyetlen része, ahonnan a Copacabana tengerpartja teljes egészében belátható. Ezt követően városnézés a világ legszebb fekvésű városában. Felmegyünk fogaskerekűvel a Megváltó szobrához, amely a Corcovado hegy tetején magasodik, és ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a városra. Szállás a Copacabanán.

 

3. nap: Rio de Janeiro - Iguazu (Brazil oldal)

Reggeli, majd délelőtt szabad program, séta a Copacabanán, vásárlási lehetőség. Délután transzfer a repülőtérre és elrepülés az Iguazu vízeséshez. Érkezést követően transzfer a szállodába. Szállás az Iguazunál.

 

4. nap: Iguazu (brazil és argentin oldal)

Reggeli, majd az Iguazu vízesés megtekintése, amely a világ legbővizűbb vízesése, melyhez mind növény-, mind állatvilágban igen változatos nemzeti park tartozik. A szubtrópusi környezetben fekvő vízesésrendszer, amelyet 275 apróbb vízesés alkot, Brazília, Paraguay és Argentína határán található. Séta a brazil oldalon a vízesések mellett és alatt, amely az UNESCO Világörökségek részét képezi. Ezt követően kirándulás az Iguazu vízesés argentin oldalához, és megtekintjük az Ördög torkának nevezett részt (Gargante del Diablo). Idő függvényében fakultatív programlehetőség: Macuco szafari, azaz motorcsónaktúra a vízesés alá. Miután a dzsungelen keresztül lesétálunk az Iguazu partjára, motorcsónakokba szállunk és az örvénylő, sistergő folyón behatolunk a 70-100 méteres dübörgő vízfalak közé (helyszínen fizetendő - kb. 80 USD). Szállás az Iguazunál.

 

5. nap: Iguazu - San Ignacio Miní - Posadas - Encarnación (Paraguay) - Trinidad

Reggeli, majd folytatjuk utunkat napjaink legnagyobb jezsuita missziós romjaihoz, San Ignacio Miní-hez, ehhez az igen népszerű vallási birodalomhoz. Ezt követően Argentína Misiones szubtrópusi tartományának fővárosába, Posadasba utazunk tovább, majd átkelünk Encarnación-ba, Paraguay-ba, mely várost a Paraná-folyó Argentínához tartozó déli partján alapítottak a jezsuiták, és 1621-ben átköltöztettek jelenlegi helyére, az északi partra. Paraguay nevét legnagyobb folyójáról kapta. Az indián eredetű név jelentése: "papagájok vize". Az egykori spanyol gyarmat 1811-ben nyerte el függetlenségét. Bolívia mellett a kontinens másik, tengerparttal nem rendelkező országa. Továbbutazunk Trinidad városába. Trinidad, az UNESCO Világörökségek listájára is felkerült misszió méretéből is képet alkothatunk az Újvilág jezsuita mozgalmának hatalmasságáról. Látogatásunk során számos aprólékosan faragott építményt csodálhatunk meg. Szállás Trinidadnál.

 

6. nap: Trinidad - San Ignacio Guazú - Asunción

Reggeli után következő állomásunk, ahol a missziósok világában elmerülhetünk San Ignacio Guazú. Ezt követően utazás tovább autóbusszal Paraguay fővárosába, Asunciónba. Érkezést követően Asunción megtekintése, mely Dél-Amerika egyik legrégibb városa, a "Városok Anyja" néven is ismert, ugyanis kiindulópontja volt azoknak a gyarmatosító expedícióknak, melyek számos más város, köztük Buenos Aires megalapításához is vezettek.  Szállás Asunciónban.

 

7. nap: Asunción - Buenos Aires (Argentína) - Tigre-delta

Reggeli, majd transzfer a repülőtérre és elrepülés Buenos Airesbe, Argentínába. Utazás a Paraná-folyó deltájához, ahol katamaránba ülünk és elutazunk Tigrébe. A féltrópusi környezetben betekintést nyerhetünk az argentin jómódúak életébe (nyaralóházak, jacht-klubok és evezős-klubok). Visszatérés Buenos Airesbe. Szállás Buenos Airesben.

 

8. nap: Buenos Aires

Reggeli után félnapos városnézés: a Plaza de Mayo, a Casa Rosada, Kormányzósági Palota, Metropolitan katedrális, a Colon színház, Kongresszusi Palota, Obeliszk, stb. Szállás Buenos Airesben.

 

9. nap: Montevideo (Uruguay)

Reggeli után szabad program vagy fakultatív programlehetőség: utazás busszal a kikötőbe, majd áthajózás Montevideoba, Uruguay fővárosába és legfőbb kikötőjébe a Rio de La Plata, az "Ezüst folyó” torkolatán. Érkezés után városnézés a tangó szülővárosában: séta az óvárosban, a katedrális megtekintése, stb. Este visszautazás Buenos Airesbe. (A program ára: 74.000 Ft.) Szállás Buenos Airesben.

 

10. nap: Buenos Aires - Santiago de Chile (Chile)

Kora reggel transzfer a repülőtérre és elrepülés Santiago de Chilébe, Latin-Amerika legnagyobb városába. Érkezést követően városnézés: főtér a 0 kilométer-kővel, Alameda (a város főutcája, mely kulturális sokféleségével és üzleteivel csábítja a nézelődőt), La Moneda (elnöki palota), Santa Lucia-hegy (Santiago alapításának helyszíne), bohém-negyed (kávézókkal, éttermekkel, kis színházakkal, könyvesboltokkal). Vacsora. Szállás Santiago de Chilében.

 

11. nap: Vińa del Mar - Valparaiso

Reggeli, majd szabad program vagy fakultatív programlehetőség: egésznapos kirándulás a tengerparti régióba. Első állomásunk Valparaiso, ahol megtekintjük a híres Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda házát, amely ma már emlékmúzeumként működik. Továbbutazás Vińa del Mar-ba, "a kertek városa"-ba. Idő és időjárás függvényében szabad program, vásárlási, fürdési lehetőség. Visszautazás a fővárosba. (A program ára: 26.500 Ft.) Vacsora. Szállás Santiago de Chilében.

 

12. nap: Santiago de Chile - La Paz (Bolívia)

Reggeli, majd gyalogos városnézés: felmenetel a római (Piazza di Spagna) Mária-szobor másához függővasúttal. Már maga az út is lélegzetelállító, de felérve a hegy tetejére még gyönyörűbb panoráma tárul a szemünk elé: a város és az azt körülölelő hegyek. Transzfer a repülőtérre és elrepülés Bolíviába, La Pazba, érkezés az esti órákban. Szállás La Pazban.

 

13. nap: La Paz

Reggeli, majd szabad program vagy fakultatív programlehetőség: délelőtt városnézés Bolívia kormányzati városában: Calle Jaén - gyönyörű állapotban megmaradt koloniális épületeiről nevezetes utca, Murillo Tér, San Fransisco templom, helyi piac. Délután felkeressük a La Paztól nem messze fekvő Hold-völgyét, ahol az évmilliók eróziójának eredményét láthatjuk a holdbéli tájon. (A program ára: 18.800 Ft.) Szállás La Pazban.

 

14. nap: La Paz - Puno (Peru)

Reggeli, majd megkezdjük utazásunkat Punoba, Peruba (határátkelésnél buszváltás). Útközben gyönyörködhetünk a Titicaca-tó és a fennsík által nyújtott kilátásban. Érkezést követően hajózunk a Titicaca-tavon. Vacsora. Szállás Punoban.

 

15. nap: Puno - Cusco

Reggeli, majd továbbutazunk Cuscoba.  Útközben áthaladunk Pucará városkán, mely látványos régészeti terület, majd útközben láthatjuk a Raqchi inka romokat és Andahuaylillas-i híres, gyönyörű kápolnát. Vacsora. Szállás Cuscoban.

 

16. nap: Cusco

Reggeli után városnézés az "arany városban": főtér, katedrális, Koricancha palota, Kenko, Puka Pukara romjai, Tambomachay és a Sacsayhuamani erőd, stb. Szabad program, vásárlási lehetőség a képgalériákban (Cusco Dél-Amerika egyik leghíresebb művészeti központja), kézműves butikokban. Vacsora. Szállás Cuscoban.

 

17. nap: Cusco - Szent völgy - Pisac - Ollantayambo - Aguas Calientes

Reggeli, majd egésznapos kirándulás a "szent völgybe", ahol az indiánok élete az évszázadok során szinte semmit nem változott. Sétálunk Pisacban, majd meglátogatjuk Ollantayambot is, az Urubamba folyó partján csodálatos épségben megmaradt inka romvárost. Ezt követően utazás vonattal Aguas Calientesbe (Machu Picchu Pueblo). Vacsora. Szállás Aguas Calientesben.

 

18. nap: Aguas Calientes - Machu Picchu - Cusco

Reggeli, majd utazás vonattal a fenséges hegyormok közt megbúvó, lenyűgöző szellemvároshoz az inkák egykori szent városához, a Machu Picchuhoz. Visszautazás Cuscoba. Vacsora. Szállás Cuscoban.

 

19. nap: Cusco - Lima

Reggeli után transzfer a repülőtérre és elrepülés Limába. Érkezés után városnézés a perui fővárosban, melynek óvárosa az UNESCO Világörökségek része. Megtekintjük többek között a Fegyverek Terét (Főtér), a katedrálist és a katakombákat, valamint az Antropológiai és Archeológiai Múzeumot. Vacsora. Szállás Limában.

 

20. nap: Lima ...

Reggeli, majd a városnézés folytatása: Miraflores, Huaca Pucllana piramis. Délután transzfer a repülőtérre és elrepülés átszállással Budapestre.

 

21. nap: ... Budapest

Hazaérkezés Budapestre.

 

Az út során érintett UNESCO Világörökségek:

-          Rio de Janeiro: A tenger és a hegyek között elterülő ´Carioca´ tájak

-            Iguazu Nemzeti Park

-            A Guaraní jezsuita misszió: San Igancio Mini

-            La Santísima Trinidad de Paraná Jezsuita Missziója

-            Valparaiso kikötővárosának történelmi negyede

-            Cusco városa

-            Machu Picchu történelmi területe

-            Lima történelmi központja

 

A változtatás jogát fenntartjuk!

985 000 Ft/fő-től +

Ötszáz évvel ezelőtt, amikor az inkák kiterjesztették a birodalmukat az Andok felföldjei felett, hihetetlen úthálózatot fejlesztetek ki abból a célból, hogy biztosítsák hadseregek, az emberek és az áruk gyors és hatékony mozgását a hegyekben. A táj jellegéből adódóan - főként magas hegyek és a mély völgyek jellemzik-, sok híd építésére volt szükség.

A hidak szerves részei voltak a hihetetlen inka úthálózatnak, amely mintegy 40.000 kilométer hosszú volt és a mai Ecuador területétől Argentínáig tartott. A rendelkezésre álló lehetőségektől függően, a hidak különböző anyagokból készültek, így farönkökből, kövekből, úszó nádból és kézzel szőtt szalmából valamint magas füvekből is, amelyek a Magas Andokban nőttek. Ebből adódóan, a hidak viszonylag rövid életűek voltak, és néhány évente újakat kellett készíteni.

A XVII. században, az inka civilizáció kihalásával szinte az összes ilyen híd eltűnt. Mára egyetlen maradt meg a hidak közül, annak köszönhetően, hogy a helyi lakosok minden évben az Inka ősök által hagyományozott módszerekkel újjáépítették. Az utolsó megmaradt inka függőhíd (kötélhíd) a Keshwa Chaca, amely az Apurimac folyónál található, Peruban, Canas. tartományban Huinchiri közelében.

A híd 148 méter hosszú, és több száz lábbal magasan a folyó felett függ. A híd öt párhuzamos kötélből áll, amely szálait a cabuya vagy agávé növény rostjaiból készítik, és mintegy négy hüvelyk vastagok. A padló vagy járópadló kis botokból és nádakból áll, amelyek keresztirányban vannak rögzítve nyersbőrből készült szálakkal.

Az ókorban, Andahuaylasból érkező indiánoknak és a máshonnan érkezőknek díjakat kellett fizetni a hídhasználatért. Így általában - ahol nőtt -, onnan „cabuya” leveleket hoztak, és ezzel fizettek az átkelésért. Ezeket a növényeket előkészítették majd felhasználták a későbbiekben a kötelek elkészítéséhez.

A híd karbantartásának „díját” tehát egyfajta adóként, a kötélhíd használóira terhelték. Ma, a régió lakosai, megtartva az ősi hagyományokat, és megőrizve a tudást, a hidat minden év júniusában felújítják.